Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Eυριπιδη Eλενη β στασιμο



http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/ELENI/Eleni24-1425-1499.htm

Περιληπτική αναδιήγηση
α) α΄ στροφή: Ο Χορός αρχίζει το άσμα του μιλώντας για τη Δήμητρα που κάποτε περιπλανήθηκε σε στεριά και θάλασσα αναζητώντας την κόρη της, την Περσεφόνη. Μαζί της ήταν η Άρτεμη και η Αθηνά. Ο Δίας όμως είχε καθορίσει διαφορετικά τη μοίρα της Περσεφόνης.
α΄ αντιστροφή: Η αναζήτηση ήταν ανώφελη· έτσι, η Δήμητρα απογοητευμένη πήγε στην Ίδη. Η θλίψη της είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει η Γη και να ξεραθούν οι κάμποι. Ο μαρασμός της φύσης προκάλεσε λιμό στους ανθρώπους, ενώ σταμάτησαν ακόμη και οι θυσίες προς τους θεούς.
β΄ στροφή: Ο Δίας θέλησε να απαλύνει τον πόνο τής Δήμητρας στέλνοντας τις Χάριτες, τις Μούσες και την Αφροδίτη να την κάνουν να γελάσει με τα τραγούδια και τους χορούς τους.
β) β΄ αντιστροφή: Σύμφωνα με το Χορό, η Ελένη έχει ευθύνη, γιατί δοκίμασε στο σπίτι της ιερές τελετουργίες και παράλληλα δεν σεβάστηκε τις θυσίες της θεάς. Τέλος, ο Χορός κάνει αναφορά στη δύναμη των λατρευτικών συμβόλων του Διονύσου -καθώς και στην υπέρμετρη ομορφιά της Ελένης- και εκφράζει την ευχή να είναι ευνοϊκή η εξέλιξη των πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου